Vi er designet for smerter, ikke god helse!

Overskriften er dyster, vanskelig å akseptere. Likevel er den er sann, i en viss kontekst.
Hjernen vår vil alltid prioritere overlevelse i nuet, og den sier fra om noe truer denne overlevelsen.


Vi finner et svar i urhjernen vår. Den er nemlig hardwired for overlevelse, ikke god helse. Hva er forskjellen spør du? Jo en vesentlig ting. Overlevelse er fra time til time, dag til dag. Overlever du ikke neste minuttene eller neste timen betyr ikke neste måned, neste år eller 10-20 år fram i tid så mye. Altså prioriteres det som gir tilfredstillelse og trygghet i nuet, framfor konsekvenser i framtiden. Ganske logisk sett i et overlevelsesperspektiv, men helt på tryne sett i et "god helse på lang sikt" perspektiv.

Hvorfor er det slik da?
Vel, gå 50 0000 år tilbake i tid. Da hadde vi et kosthold vi var genetisk tilpasset, vi hadde et stressnivå vi var tilpasset, og vi levde i pakt med og ute i naturen. Organismen fungerte som den skulle uten å tenke på sunn mat/ usunn mat/ kronisk stress/ manglende trening.....alt gikk naturlig og kroppen fikk det den skulle for å holde seg frisk. Det som derimot truet var ulike typer farer som kunne ta livet av oss. Det var det eneste hjernen hadde å ta hensyn til, resten gikk av seg selv.

I dag har vi det stikk motsatt. Det er ingen store farer som truer livet vårt stort sett. Vi er trygge dagen igjennom fra det som er akutt livstruende, men har fått en lang rekke trusler som kommer snikende på sikt. Som kunstig mat med tilsetningsstoffer, lav på næring, høy på sukker og omega 6. Kronisk høye stressnivå og manglende aktivitet. Dette er det som i dag truer livet vårt og ikke minst livskvaliteten. Problemet er at vi ikke har noen mekanismer for å justere oss inn den sunne retningen. For hjernen er fortsatt hardwired for time til time overlevelse!

Altså prioriterer vi det som gir tilfredstillelsen i nuet. Som sukker (gir fettlagring som sikrer overlevelse i dårlige tider), nytelser som gir oss "lykke" hormoner i nuet og bakrus dagen etter, og sparing av energi (sofaen) også viktig for å lade opp til akutte farer som kunne truet. Slik fungerer urhjernen, og dette er hva vi skal overvinne i kampen om den optimale helsen! Ikke rart vi ofte taper kampen..

En konsekvens av dette er at "alarmsystemet" oftere blir aktivert. Vi opplever diffuse kroniske smerter tilsynelatende uten grunn. 


Kommentarer

  1. Det ligger noen solide utfordringer der ja, flott innlegg.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hva gjør oss så kronisk slitne?

Mysteriet Fibromyalgi, kroniske smerter og Nobligan.

Kronisk symptombehandling