Når hodet er på feil plass! Forward Head Posture (FHP) og kroniske smerter.


Jeg har tidligere skrevet om upper cross syndrom her, og fortsetter nå med samme tema. 
Dette er et av de mest vanlige holdningsavikene vi ser rundt oss i samfunnet, grunnet mye kontorjobbing, stress, dårlige sittestillinger, bilkjøring og dårlige pustevaner. Alle disse er årsaker til at viktig muskulatur i nakke/ hals kobles ut og hodet kommer framover i forhold til skulderne.
  
Spørsmålet er hva så? Hvorfor er dette problematisk og årsak til en rekke kroniske problemer?

Jo, over tid kan dårlig holdning resulterer i muskelsmerter, nerveutstråling, spenning og hodepine, og føre til langvarige komplikasjoner som slitasjegikt, degenerative leddproblem og prolaps.

Følgende andre plager kan også være konsekvens:

·  Forward head posture (FHP) kan gi inntil 30% mindre lungekapasitet.
·  Riktig funksjon (kan hemmes) av første ribbein er avgjørende for lungenes kapasitet.
·  Hele tarmsystemet (spesielt i tykktarmen) kan bli påvirket av FHP og resultere i treg tarm.
·  Suboccipital smertesyndromer
·  Puster gjennom munnen (søvnapné)
·  Svelgeproblemer
·  Tenner som gnisser
·  Ansikt og nakkesmerter
·  Migrene, hodepine
·  Tap av kroppens balanse og propriosepsjonNoen mener også at oppregulering av det sentrale nervesystemet grunnet spenninger i hjernestammen kan gi grobunn for tilstander som fibromyalgi, triggerpunkter, og kronisk tretthets syndromer.

90% av stimulering og næring til hjernen blir generert av bevegelsen i ryggraden" Dr. Roger Sperry, (Nobelpris mottaker for Brain Research)

Dr. Alf Breig, en svensk nevrokirurg og Nobels fredspris mottaker innførte et begrep som kalles negativ neural tension.

Gjennom kadaver studier, viste Dr. Breig at halsens fleksjon kan strekke ryggmargen 5-7 cm og forårsake oppstramming av hjernehinnene og framprovosere målbare press på hjernenstammen (nerve kontroll sentre) som styrer alle grunnleggende livsfunksjoner. Den økte kompresjon kan føre til dysregulering av grunnleggende metabolske kontrollfunksjoner.

Korreksjon av holdning er en nøkkel til å stoppe og reversere degenerative forandringer og smerter fra hode, ribbe dysfunksjon, TMJ og Dowager hump ...eller oksenakke som den også kalles. En konsekvens av hodeposisjonen er også at hoften kommer ut av balanse og øker belasningen på ligamenter i rygg og bekken.

Løsningen er å få løsnet på stram muskulatur som drar hodet framover, styrke muskler som skal balansere det over skulderne, og bli bevisst på hva du kan gjøre i det daglige for å holde hodet der det hører hjemme – rett over skulderne dine!


Erik Dalton's  - The 42 Pound Head

Referanser

  1. Cailliet R, Gross L, Foryngelse strategi. New York, Doubleday og Co 1987
  2. American Journal of Pain Management, januar 2008, 4:36-39
  3. 31ste Annual International Conference av IEEE EMBS Minneapolis, Minnesota, USA, 2-6 september 2009.
  4. Sperry, RW (1988) Roger Sperry sin hjerneforskning. Bulletin of The teosofi Science Study Group 26 (3-4), 27-28. Nerveforbindelser. Quart. Rev Biol. 46, 198.
  5. Breig, Alf. Adverse Mekanisk Spenning i Central Nervous System: En analyse av årsak og virkning. 1978. Almqvuist & Wiksell International, Stockholm, Sverige. Pg. 177.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hva gjør oss så kronisk slitne?

Mysteriet Fibromyalgi, kroniske smerter og Nobligan.

Kronisk symptombehandling