Naturlig mat - vet vi egentlig hva det er lenger??

Jeg er veldig i tvil om svaret på spørsmålet over her. Diskusjonen i media (samt blant venner og kjente) tyder på at vi er på vei bort fra denne kunnskapen. Ta f.eks lavkarbo diskusjonen som raser rundt om, hva handler den egentlig om? Jo, spise mest mulig naturlig mat. Livsfarlig ikke sant? Inneholder ikke nok næring engang...neivel..

Hvis vi skal definere hva som er naturlig mat for oss mennesker må vi ut i naturen for å finne svaret.
For snaue 150 generasjoner siden (en brøkdel av et sekund av evolusjonen) levde vi som jegere og sankere som kun hadde tilgang til mat vi fant ute i naturen. Det var dyr, planter, fisk, frukt, nøtter, frø, urter -  alt som kunne gi oss næring. Dette var kostholdet vi hadde i nærmere 100.000 generasjoner gjennom evolusjonen, og som var med på å utvikle den perfekte biokjemiske organismen vi har blitt! Mat som genene våre har blitt tilpasset og som vi tåler uten å bli syke.

Naturlig mat er naturlig rik på  fett og protein. Fett er med på å aktivere "metthets hormonet" leptin som sier fra når vi har spist nok. Når lightproduktene kom på markedet og fettet ble redusert, måtte noe annet inn som erstatning for å gi maten smak og konsistens. Dette "annet" var sukker og modifisert stivelse som har erstattet fett. Det som erstatningen ikke klarer men som fettet gjorde, er å aktivere leptin slik at vi vet når vi skal gi oss med å spise. At dette har gått ernæringsspesialister (de fleste av dem) hus forbi er en gåte. Alt fokuset har vært på antall kalorier - ikke hvordan vi skal holde oss mest mulig mette!

http://3.bp.blogspot.com/-bkB0WtSVwLw/T6jbGaUbASI/AAAAAAAAAKE/DrCeIu8x5gc/s320/ornament_skille_c.png

Mat som vi ikke hadde den gang for 150 generasjoner siden var blant annet korn (eller sukker!) i store mengder, og alle raffinerte produkter laget av korn. Det har kommet de siste 4-5000 årene og vi er fortsatt ikke tilpasset proteiner og andre næringsstoffer som er i kornet. Noe som gjør at tarmsystemet vårt blir skadelidene i første omgang, og resten av kroppen med hjernen som neste instans. Størst reaksjon har de med diagnosen cøliaki, men svært mange har mindre intoleranser mot gluten som også gir ulike symptomer, og har du en autoimmun sykdom eller andre kroniske plager, kan jeg nærmest garantere deg at korn er en del av problemet (eller løsningen om du vil).

Etter et par måneder på steinalderkosthold får du et svar på hvor godt kroppen din takler "moderne" kornbaserte matvarer. Men husk at det handler ikke bare om å ta noe bort fra kostholdet, det handler også om å bygge opp tarmsystemet på nytt. Det siste kan ta18-24 måneder og krever tålmodighet!!!! Men om du har tålmodigheten og gjør de rette tingene så vil du til slutt lykkes! :)

 

Zoe Harcombe: Real Food and the Nutritional Ignorance that Caused the Obesity Epidemic

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hva gjør oss så kronisk slitne?

Mysteriet Fibromyalgi, kroniske smerter og Nobligan.

Kronisk symptombehandling