Studienes forbannelse....og en bra parodi! :)

Ulike studier på kosthold har meste av skylda for den totale forvirringen som er på hva sunt kosthold egentlig er. Etter rundt 5000 studier på mettet fett er det fortsatt ingen konsensus om hva dette fetter gjør med kroppen. Hvordan er dette mulig?? Og bør vi bruke studier som kilde til kunnskap?

Studier på kosthold er vanskelig når man skal følge et stort antall personer over lengre tid. Man er da avhengig av observasjonsstudier basert på hva deltakerne selv oppgir at de spiser. Dette blir sjelden nøyaktig og det vil være flere parametre som kan påvirke resultatet.

Ta studier på kjøttt som viser at kjøtt er farlig. Inkludert som kjøtt er også hamburgere som du oppgir at du spiser mye av, dette viser seg å være helsefarlig. Men hva annet spiser du samtidig? Jo gjerne brød over og under, ketschup i midten, pommes frites ved siden av, og det hele skylt ned med en cola. Hvordan isolerer man de ulike elementene i en slik studie for å finne ut at det er hamburgeren som er farlig og ikke de andre ingrediensene? Det er nærmest umulig, men hvor man har fokus bestemmer hvilke tolkninger som kommer ut av studien. Sammenlign så hamburgerspiseren med en som spiser mye fisk og grønnsaker, neppe tvil om hvem som kommer best ut. Men hva om vi sammenlignet med en som spiser kun ren hamburger og mye grønnsaker? Hvor farlig blir kjøttet da?

Studier i seg selv er verdiløse som referanse på kosthold. 
De beste kostholdsstudiene er med mennesker som ligger til observasjon på sykehus der det er full kontroll på matinntak Der kan vi få bra svar på ulike sammenseninger av kosten. Dessverre er dette gjerne kortere studier med mindre antall personer, men ikke mindre interessante av den grunn.

Problemet er at myndighetene kun bruker studier som referanse for sine kostholdsråd.
Og det gjør de tilsynelatende uten å gå inn i materien for hvordan studiene er designet og hvilke tolkninger som har blitt gjort ut av dem, ref. tilbakemeldinger fra de som faktisk har gått inn og sett på grunnlaget.

Hva skal vi tro på?
Når du leser studier bør de kjøres gjennom et filter der de settes opp mot hva ledene forskere rundt om i verden sier om temaet, vi bør sjekke hva leger sin kliniske erfaringer er ( stemmer den med studiene), hva forteller evolusjonen og kroppens biokjemi oss om dette?

Hvis alle 4 filterne stemmer overrens med studien så er det sannsynlig at det stemmer. Hvis et av dem er motstridende så er det noe galt et eller annet sted. Min eget krav til kunnskap er at alle 4 skal være kongruente før jeg aksepterer noe for en sannhet. Og den kunnskapen har vi tilgjengelig i dag når det gjelder kosthold og hva vi bør spise. Vi må bare ta oss tiden til å studere hele materiale som finnes, ikke bare samle sammen noen studier og si se her..

 http://3.bp.blogspot.com/-bkB0WtSVwLw/T6jbGaUbASI/AAAAAAAAAKE/DrCeIu8x5gc/s320/ornament_skille_c.png

Her er forøvring en herlig parodi fra Lystad og Mjøen fra 1977 om farene ved kaffedriking, men vi kunne like gjerne byttet ut kaffe med mettet fett! :)


Vi har her i studio med oss  teimportør Erik Tande Bulder som vet litt om farene ved å drikke kaffe.

Ja, jeg har med noen rykende ferske statistikker, de er fra en tysk undersøkelse om folks kaffevaner. Og av disse framgår det klart og tydelig at folk som f.eks drikker 1-2 kopper hver dag utsetter seg for direkte livsfare.

Livsfare? Dette hørtes da svært dramatisk ut?

Ja men det er ingen overdrivelse. Her har jeg f.eks en statistikk som viser at faren for å bli tatt av snøskred øker kraftig om man tar selv små mengder med kaffe.

Dette høres da utrolig ut…?

Ja men tallenes tale er klar, av 83 tyskere som i fjor ble tatt av snøras var hele 79 kaffedrikkere. Og her er en annen statistikk som forteller at 9 av 10 tyskere som gled på bananskall og falt og slo seg i fjor var kaffedrikkere.

Jojo…men….

Og ikke minst innen idretten gir kaffedrikking store utslag. Av de 87 som stilte opp i årets skiskytter VM var det 86 som ikke vant. Ja og hele 84 av disse drakk kaffe.

Ja men han drakk ikke kaffe han som vant da…?

Jo faktisk, men han er da unntaket som bekrefter regelen, ikke sant?

Ja, men det er vel en litt tynn statistikk eller?

Tynn?? Det finnes da storrøkere som ikke brekker benet, eller narkomane som ikke liker sjokoladepudding, eller alkoholikere som ikke faller ned med fly? Osv...osv..

Ta alle studier med en klype salt!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hva gjør oss så kronisk slitne?

Mysteriet Fibromyalgi, kroniske smerter og Nobligan.

Kronisk symptombehandling