Sukkerbomben - tikker videre...

Viten om hva sukker gjør med hjernen og kroppen vår er en av de minst kjente kunnskaper vi har.

Ikke fordi vi mangler kunnskap - noe vi definitivt har masse av. Men fordi kunnskapen ikke kommer ut til de som trenger den, i første omgang den oppvoksende generasjonen og alle som er foreldre til barn i dag. Det finnes ingenting om det i skolepensumet, heller ingenting om det for gravide når de får barn.

Så hvilken informasjon er det vi mangler?

Jo, blant annet hva som skjer med hjernen vår når vi blir matet med for mye sukker. Som det eneste organet i kroppen endrer hjernen sin biokjemi avhengig av hva vi spiser. Den endrer produksjonen av hormoner og signalstoffer. Den blir avhengig av sukker på samme måte som vi blir avhengige av nikotin, alkohol og narkotika. Moderne hjernescanning viser at akkurat de samme områdene av hjernen aktiveres uavhengig om det er sukker eller narkotika vi har i oss. Vi skaper en "avhengighetskjemi" i hjernen som vi drar med oss inn i voksen alder. Barn er spesielt utsatt da hjernen ikke er ferdig utviklet før de passerer 20 år. I hvilken grad man utvikler sukkeravhengighet er både en genetisk disponering og livstilsbetinget.

Den genetiske disposisjonen går på produksjonen av signalstoffer i hjernen. Vi har ulike nivå av seretonin, dopamin og betaendorfiner som påvirker humør og konsentrasjon. Ligger vi lavt på disse signalstoffene vil sukkerinntak gjøre at de forhøyes og vi føler oss bedre en periode. Men som med alt annet dop må det stadig større mengder til for å skape en endring, og bivirkningene er store for resten av kroppen.

Ungdom som vokser opp i dag kan få i seg inntil 100 kg sukker i året. Grunnet all mat og drikke som er tilsatt sukker enten direkte, gjennom modifisert stivelse, mel eller andre former for raffinerte karbohydrater. Mye av grunnen til at sukker brukes i mat er som erstatning for fett. Noe som tilføres for å gi maten smak og konsistens når fettet tas bort.
I USA kjenner vi begrepet HFCS, high fruktos corn sirup som er en modifisert stivelse som tilsettes nærmest alt mulig av matvarer. For 30 år siden var dette et ukjent produkt, mens nå produseres det over 400 milioner tonn hvert år i USA som vi får i oss gjennom maten. De samme 30 årene har det vært en eksplosjon i fedme over hele USA som er uten sidestykke noen gang i historien. Helt tilfeldig?

Her hjemme finner vi blant annet modifisert stivelse som E 1442, for de som er opptatt av å lese varedeklerasjon.

E 1442 Hydroksypropylstivelsesfosfat

Type: Modifisert stivelse. Brukes til fortykningsmiddel.
Allergi/skadelighet: Usikkert
Bruksområde: Ferdigmat, ketchup, kaker
Tillatt: Norge og EU 

En annen negativ side ved sukker er at det reduserer aktiviteten i de hvite blodlegemene dine. Ved inntak av 2 halvlitere med brus er immunforsvaret ditt redusert med over 90% de neste 5 timene. Kjedelig hvis du da i samme tidsrom kommer over bakterier som vil inn i kroppen din. Da er det fri passasje...

Overvekt og diabetes 2 er andre konsekvenser av høyt sukkerinntak over lang tid. Men sukkersykdommer er ikke begrenset til overvektige. Også slanke mennesker kan få sukkeravhengighet med diverse plager knyttet til det. Spesielt i forhold til hjernen sin biokjemi på forhold som humør, depresjon, energitap, angst, hyperaktivitet, og kroniske plager som psoarisis, hodepine, stress  m.m.

Mer om dette kan du lese i boken "Sockerbomben i din hjerna", en fantastisk bok skrevet av en ledende ekspert på sukkeravhengighet, Bitten Jonsson. Det er bok som alle foreldre burde lese både for sin egen helse sin skyld, men ikke minst for sine barn og barnebarn! Den inneholder også masse referanser til forskning og studier på sukker. Det finnes en vei ut av avhengigheten! :)


Og om du ikke har sett denne før, så er den et must! -------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Om Verkstedet Hadeland:

Klinikk Verkstedet skal hjelpe klienter til å bevege seg smertefritt, skape bedre helse og bidra til økt livskvalitet.

Måten vi gjør det på er gjennom ulike verktøy innenfor bevegelsestrening, funksjonell trening, kostholdsrådgivning, smerteundervisning, coachingsamtaler for endring og stressmestring, samt pustetrening. 

I tillegg jobber vi strukturelt for å bedre leddbevegelser, skape smertedemping, muskelavspenning/ balanse, samt oppretting av skjevheter og holdning. Vi samarbeider med ledene aktører innenfor funksjonell medisin for å avdekkke årsakene bak plagene dine, blant annet gjennom utvidet laboratorietesting av mage/tarm, hormonubalanser og bakterieflora.

Vi har en visjon om å hjelpe flest mulig mennesker til bedre helse gjennom en transformativ prosess der klientene lærer å ta vare på seg selv gjennom innsikt, kunnskap og ferdigheter.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hva gjør oss så kronisk slitne?

Mysteriet Fibromyalgi, kroniske smerter og Nobligan.

Kronisk symptombehandling