Slanking gir lettere livDet er på tide komme bort fra mytene om hva som skaper en slankere og sunnere kropp. Med det mener jeg myten om at trening er veien å gå om du ønsker vektreduksjon. Mange studier har prøvd å vise gevinsten av trening, men konklusjonen har blitt at for 95% av oss normale mennesker så er det en mislykket vei å gå.

Med det samme kan vi også slå beina under myten om at kalori regnskap er det eneste som teller. Det finnes mer intelligente måter å gjøre det på. Blant annet gjennom å se på hva studier forteller oss om helse, søvn og overvekt.

Så hva vet vi i dag basert på studier:

1. Hormonbalanse er viktigere enn kaloriregnskap
2. God nattesøvn er avgjørende for vektjustering
3. Trening er et bra supplement om den gjøres riktig.
4. Kosthold er den ene faktoren som gir størst effekt på vekt.

Hvis vi så slår sammen den kunnskapen som nå finnes kan det gi oss nye og bedre innfallsvinkler til varig vektnedgang. Metoder som kan fungere livet ut med et normalt levesett. Men la oss se på punktene hver for seg.

1. Hormonbalanse
Vi snakker da først og fremst om insulin nivå i kroppen. Dette er sjefshormonet som påvirker den anabole/ katabole balansen i kroppen din og som påvirker hormoner for sult/ metthetsfølelse. I tillegg er insulin et lagringshormon som får fettcellene dine til å lagre energi som fett, og som hindrer uttak igjen ved å hemme enzym som får prosessen til å gå motsatt vei. Som igjen er grunnen til at det kan være nestenfysisk umulig å slanke seg med høye insulinnivå i kroppen. Du mister muskelmassen før kroppen gir slipp på fettet ditt!! God nattesøvn bedrer hormonbalansen i kombinasjon med kutt på karbohydrater.

2. Søvn
God nattesøvn kan neppe overvurderes når vi tenker vektnedgang. Det er her kroppen resetter alle systemene sine og kjører vedlikeholdet. Stresshormonene faller til ro. Mens du sover spiser du heller ikke, og sulthormonene får sjangs til å slappe av. Sov med lave insulinnivå slik at kroppen er i fettforbrenningsmodus om natten, da vil du heller ikke våkne sulten om morgenen. Det finnes ulike måter å bedre nattesøvnen på som meditasjon og pusteøvelser, enkelte kosttilskudd, jording, men viktigst er planlegging av en god natts søvn. Ingenting er bedre enn å forbrenne fett hele natten igjennom uten å svette det bort!


3. Trening
Når det er sagt så har fortsatt trening en viktig misjon for helse og vektregulering. Men når vi blir eldre trenger vi å gjøre ting mer intelligent, spille på lag med kroppen i stedet for å motarbeide den. Det vil si at vi kutter ut lange treningsøkter som bare stresser kroppen opp og får den til å sette ned
forbrenningen. Tren heller korte intervalløkter som booster opp nivået av veksthormon (HGH). Dette er noe av det viktigste du kan gjøre for å øke fettforbrenningen døgnet i gjennom. I tillegg er vektshormon viktig for vedlikehold av og for å holde oss unge lengst mulig. Avhengig av hvordan du trener kan du mangedoble veksthormon produksjonen din, eller du kan påvirke den lite..

Tren intervall, maks 15 minutter intensivt et par ganger i uken. Legg på en halvtime med tyngre vekttrening en dag i uken på kjernemuskualturen din, og du sikrer optimal fettforbrenning også med trening.

4. Kosthold
Mange meninger der ute, men her er fasiten.
Om du er overvektig er et lavkarbokosthod/ paleo et must! Lavkarbo her definert som naturlig mat.
Som igjen er definert som maten genene dine er tilpasset gjennom noen hundretusen år med evolusjon. Det inkluderer altså ikke store mengder sukker, korn, potet, pasta, brød eller moderne ris.
Det inkluderer derimot store mengder grønnsaker, animalske kilder som fisk, egg, fugl, kjøtt, nøtter, bær og frukt til kos. Mat som er rik på næringsstoffer og naturlige fettsyrer.

Mat som gjør deg mett, som holder blodsukker og insulnnivå stabilt samtidig som det gir rom for maksimalt nivå av veksthormoner, og maksimal fettforbrenning.
Vanskeligere er det ikke, og du vil lykkes om du følger oppskriften her med visse individuelle justeringer.

Skjønt det er en liten ting til som jeg ikke har nevnt enda - og det er det mentale skiftet som er nødvendig for permanente endringer...

5. Alt sitter i hodet
Om du ser på deg selv som en overvektig kornspiser, sukkeravhengig, elsker kaker og kos, er overbevist om at fett er farlig.....vel da har du en utfordring med resultatet.


(skal få lagt ut referanser etterhvert..)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hva gjør oss så kronisk slitne?

Mysteriet Fibromyalgi, kroniske smerter og Nobligan.

Kronisk symptombehandling