Smerter - vær glad for dem!

Om du har et kronisk smertehelvete vil du neppe være enig i overskriften, men prøv likevel å tenke tanken bak tanken. At smerter ikke er problemet ditt, som heller er hva som er grunnen til smertene.

Smerter er en beskyttelsesmekanisme som hjernen bruker for å varsle fare. Det er faktisk den eneste måten hjernen din kan si fra om at noe er galt som kan true overlevelsen din. Husk at nervesystemet ditt er noen hundretusen år gammelt og det er fortsatt de gamle urinnstinktene som gjelder.

Et system som fortsatt er nyttig og som vi skal være glad for at vi har. Bare det at vi trenger fokus på hva som ikke fungerer, istedet for fokus på alarmen!

For å ta en sammenligning, om brannalarmen går og huset ditt brenner er ikke løsningen å slå av alarmen! Brannen må slukkes og det må gjøres tiltak som forhindrer ny brann! Likevel er det nettopp det mange gjør - prøver å slå av brannalarmen.


Tenk deg en fabrikk som produserer energi, den har 600 ansatte og går døgnet rundt.

For at denne energiprodusenten skal fungere optimalt bør alle 600 ansatte være på jobb, vite hva de skal gjøre, jobbe i team, ha felles mål og få hvile når de skal. Videre trengs det jevn flyt inn av riktige råvarer som holder driften igang, det trengs maskiner som må ha bevegelse for å produsere energien, det må være et oppegående datasystem som holder kontroll på det hele, det må være et godt inneklima så ingen blir syke og en håndtering av avfallsstoffene som skal ut.

Hvis alt dette fungerer som det skal så har vi en sunn bedrift som kan gå med overskudd. Hvis noe er galt derimot vil det komme "alarmer" på ulike områder som sier fra om at noe er galt og noe må gjøres for å rette opp feilene.

Slik er det med kroppen din også!
Du har 600 muskler som skal jobbe sammen for et felles mål, bevegelse.
Du har et sentralnervesystem og hjerne som er datasentralen.
Du har mitokondrier i cellene der energien produseres.
De er avhengig av riktig ernæring inn for å kunne fungere.
Arbeidsmiljøet er pH nivået i cellevæsken og omliggende strukturer.
Luftkvaliteten er pusten din.
Vedlikeholdsavdelingen er immunforsvaret ditt.

Men i motsetning til en bedrift der det finnes gode systemer for å avdekke feil når noe ikke fungerer, så blir vi stående rådeløse når kroppen ikke fungerer - med alarmen på fullt.

Bare det at i prinsippet er alt likt. På samme måte som en bedrift er avhengig av en rekke faktorer for å fungere optimalt så er også kroppen din det! Det finnes ikke noe hokus pokus her.

1. Den trenger optimal ernæring basert på hva vi er designet for å spise.
2. Den trenger tilstrekkelig med ro og hvile for restitusjon.
3. Den trenger et oppegående immunforsvar som kan beskytte og reparere.
4. Den trenger tilstrekkelig med riktig aktivering av bevegelsesapparatet.

Dette er stedene vi må begynne å lete etter feilkildene når noe ikke fungerer. Hvordan er vi ment å skulle fungere og hva er det som ikke er i tråd med blueprinten i genene våre? Hva vil gjenopprette optimal tilstand?

Så enkelt og så vanskelig kan det være. Om vi ikke kommer i mål med de fire punktene kan det være tilstander som krever medisinering eller andre inngrep. Men denne basisen er nødvendig uansett hvilke andre tiltak som iverksettes. Og den er relativt enkel og gjennomføre! :)


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23428330?dopt=Abstract
http://noijam.com/about-noi/
http://updates.pain-topics.org/2013/02/the-role-of-catastrophizing-in-pain-care.html
http://www.bettermovement.org/2011/great-talk-on-why-hurt/
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hva gjør oss så kronisk slitne?

Mysteriet Fibromyalgi, kroniske smerter og Nobligan.

Kronisk symptombehandling