Religion og ernæring

Det er visse ting jeg aldri diskuterer. Blant dem er religion, livssyn og trosretninger. Folk får tro på hva de vil, en frihet vi alle har og skal ha. Biokjemi derimot elsker jeg å diskutere. Biokjemi som kan måles, forklares og dokumenteres, med faktorer som kan endres og påvirkes.

Jeg elsker biokjemi fordi den er selve eksistensgrunnlaget vårt. Det å skjønne prosessene i kroppen, skjønne hva mat gjør foruten å tilføre energi, forstå hva kronisk stress gjør med restitusjon og reparasjon, skjønne de mange prosessene som skjer når vi sover og hjernen blir avgiftet.

Faktorer som bestemmer om vi skal dø av en livsstilsykdom eller naturlig alderdom. Faktorer som bestemmer genuttrykket vårt, framtiden vår. Det er interessant å diskutere!

Når slike ting blir diskutert kommer ofte ordet "tro" inn i bildet.
Jaja..du får tro hva du vil, jeg har nå en annen mening!
Det blir fort til at den ene meningen er like god som noen annens. Innenfor religion og livssyn så er jeg enig. Tro på hva du vil, det gjør uansett ikke store forskjellen. Når det gjelder ernæring og helse kan det være annerledes. Her kan livsskvaliteten din være helt avhengig av troen din. I hvilken grad den stemmer med forskning, kjent biokjemi, studier og hva vi er tilpasset gjennom evolusjon. Her har ikke "tro" noen framtid som filosofi. Det er en fasit som eksisterer, og som har eksistert lenge før Homo sapiens fikk evnen til å tenke. Den er fortsatt uavhengig av hva vi måtte tenke om den.

Du behøver ikke tro på kreft for å bli syk. Du trenger heller ikke tro på naturlig helbredelse for at det i noen tilfeller skal skje. Det bare skjer fordi biokjemien vår tillater det, ut fra forutsetningene som ligger til grunn der og da.


Tro og religion setter ofte i gang heftige diskusjoner, som om livet står på spill. Innenfor helse så kan det jo faktisk gjøre det, så kanskje ikke rart at engasjementet blir stort. Tenk om alt jeg har trodd på og gjort gjennom livet har vært feil, og skadelig for meg? Det er ikke hyggelige tanker å ha. Bedre da og avvise alle alternativer og være knallhard i troen.

Jeg tenker at det alltid er en vei tilbake til bedre helse. Når vi oppdaterer oss på ny kunnskap. Lar gamle overbevisninger falle, og lar egoet få ta en pause.

Vi lærer nå så mye om tarmflora, epigenetikk, insulinresistens, inflammasjon og stressmekanismer at det er på tide med en oppdatering. Både av lærebøker, våre egne overbevisninger og hva vi formidler videre. All feilinformasjon til andre kan være med på å skape en katastrofe i andre enden. Om 10, 15 eller 25 år, der resultatet blir diabetes, demens, hjerte- karsykdom, kreft m.m. grunnet gammel kunnskap, utdaterte behandlingsretningslinjer osv.

La oss diskutere helse på faglig grunnlag med åpenhet og nysgjerrighet. Uansett om vi er innenfor skolemedisin eller den alternative industrien. La religion og tro tilhøre en annen diskusjon, om man mener at det er noe å diskutere.

Alt skrevet i god tro, og på at det finnes håp for framtiden.

TS

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hva gjør oss så kronisk slitne?

Mysteriet Fibromyalgi, kroniske smerter og Nobligan.

Kronisk symptombehandling