lørdag 26. september 2020

Er lite energi noe du HAR?

 Jeg har sjelden hatt store problemer med energinivå til daglige oppgaver. Komme seg ut av senga, gå på jobb, holde ut dagen og lande på sofaen hjemme. Det kan ha vært større problemer med å komme seg fra sofa til seng. Der en midlertidig følelse av både ME og Fibromyalgi har gått gjennom kroppen.

Følelsen av kraft har vært annerledes, eller mer fraværende. Der kraftanstrengelser ikke har gitt noen god følelse. Akkurat som om kroppen ikke ønsker å være med. Det kjennes ut som bremsen er på og belastning bør være kortvarig. Opplevelsen har blant annet kommet fra styrkeløft eller treningsøkt på boksesekk.


Kraft er lettere å måle enn energi. 
 

Det kan handle om hvor mange kilo jeg løfter i markløft, slagkraft på sekk, eller kapasitet til tunge løft ved gårdsjobbing. Fysisk styrke er målbar, og skaper en følelse – av kraft.

Energi er et diffust begrep når vi tenker helse. VI liker å si at vi har lite energi, eller mangler energi. I fysikkens verden er dette umulig. Da energi verken kan oppstå eller forsvinne. Den kan kun endre form, eller omdannes med andre ord, ref. termodynamikkens første hovedsetning.


Dette gjelder også for oss mennesker som «elektriske» vesener. Der elektroner skaper energien vi opplever til daglig. 


Så hvorfor føler vi oss da så slitne og energitomme?


Det skyldes hvert fall ikke tilgangen på energi, for den er uendelig. En annen side av saken er ordene vi bruker om tilstanden vår. Der vi har opplevelsen av lite energi, eller mangler energi.

Dette er i prinsippet umulig. 

Du kan ikke mangle noe du er! 

En stein kan ikke mangle, eller ha lite stein. Den ER en stein. 

En kniv kan ikke HA en kniv. Den ER kniv. 

Du kan heller ikke mangle noe du er. 

Du ER energi. Det er ikke noe du har.


Når tilgangen til energi er uendelig, så er det fordi den største ressursen kommer fra energi lagret i eget fett. 


De fleste har nok lagret energi til å holde minst en måned uten mat (8 -9 kg fett) og oksygen som vi trenger til forbrenningen er det uendelig av i luft. I prosessen bidrar også vann, mineraler, aminosyrer, fettsyrer og vitaminer. I sum handler dette om omdanning av energi fra en form til en annen. I tråd med termodynamikkens lover.


Hvorfor er språket viktig?

Det å gå 24/7 og tenke på at du mangler noe gir ingen god følelse. Det skaper mer slitenhet. Når hjernen din får beskjed (av deg) om at den mangler noe vil den prøve løse problemet. Den kobler opp den gamle delen av hjernen og bruker energi på noe som ikke lar seg løse umiddelbart. Du bruker enda mer av den energien du skulle hatt til nyttige daglige oppgaver.

Hjernen er den største energiforbrukeren vi har. Den bruker mer energi enn både fordøyelse og muskler. Derfor bør vi være bevisst på hva vi setter i gang av oppgaver der oppe.


Hva med det motsatte?


Prøv å tenk på deg selv som ren energi. Uansett hvordan opplevelsen din av energi er i dag. Tenk på den uendelige tilgangen til energi som du har, og som du er en del av!


Se på opplevelsen din som et «omdanningsproblem». 

Der energi er tilstede, men ikke alltid i en form du har nytte av. God omdanning krever gode forutsetninger. Dette har jeg skrevet mye om andre steder, så skal ikke ta det opp igjen her. Bare nevne at for min egen del kom kraften tilbake, og den gode følelsen av å ha kraft – nok. Det handlet om å skape gode forutsetninger.


Ha en kraftfull dag - Husk du ER energi!

Les også hva du bør vite om årsaker til slitenhet og kronisk utmattelse her 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Er lite energi noe du HAR?

 Jeg har sjelden hatt store problemer med energinivå til daglige oppgaver. Komme seg ut av senga, gå på jobb, holde ut dagen og lande på sof...

Søk i denne bloggen

Om Tor Strømsnes