onsdag 10. august 2011

Svak muskulatur - svake myotomer?

Svekket muskulatur kan ha flere årsaker. Det kan være generell svak styrke i skjelettmuskualturen, men det kan også være svakt nervesignal inn som gir svak kraft ut. 

Dette er en av de viktigste grunnene til kroniske muskelplager som kan vare livet ut!

Tenk deg hjernen din som en telefonsentral. Abonnentene til denne sentralen er ca 600 muskler fordelt rundt på kroppen. De er koblet til sentralen på gammeldagsvis med telefonkabler (nerver) som det går summetone gjennom. Når den summetonen (myotomene) blir svekket så blir det dårlig kontakt mellom sentral og abonnenent. Det fører til dårlig funksjon i andre enden (muskelen) og den mister full styrke. Samtidig må resten av kroppen kompensere for nedsatt funksjon, og etter en stund har du kroniske problemer gjerne over større deler av kroppen.

Dette er lett å sjekke ut ved muskeltesting, da det skal være kontant motstand ved belastning. Hvorfor summetonen svekkes kan ha flere årsaker men skader, skjevstilinger, komprimerte ledd og kompensasjonsmønster kan alle være grunner til at hjernen mister kontakten med noen muskler.

En av de viktigste skjelettmusklene er psoas. Det er en hofteleddsbøyer som kobler sammen bena med overkroppen. Den har en rekke viktige funksjoner blant annet når vi går og beveger oss, men også som en stabilisator muskel for ryggen. Poenget her er at den ofte blir svekket gjennom dårlig kontakt med sentralen, gjerne bare på ene siden av kroppen. Dette kan få en rekke konsekvenser for funksjon, bevegelighet og etterhvert kroniske plager.

Trening har liten effekt her fordi at når kontakten med muskelen mangler vil den heller ikke respondere som normalt på belastning. Dette er en grunn til at mange sliter med en svak side f.eks som er "umulig" å trene opp. Først trenger man å få slått på summetonen, så kan muskelen trenes opp! Så hvordan gjør man det? Raskeste og mest effektive metoden er med lavnivå laser (3LT) teknologi. Mytomene reaktiveres i løpet av få minutter og kontakten med hjernen gjenopprettes. Det er alltid like morsomt å gjøre dette for klientene blir så overrasket over hvordan det oppleves når de ikke vet hva som kommer til å skje. En svært effektiv og lite brukt behandlingsmetode rundt om.

En annen måte å aktivere muskulatur på er gjennom leddmobilisering av komprimerte ledd, eller ledd med nedsatt bevegelighet. Dette gir svakere signal ut fra hjernen til musklene, og er en viktig årsak til nedsatt funksjon. Z-Health mobilisering kan være løsningen her.

Psoas
Linker:
Myotomer
Laserteknologi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Lite energi, overvekt, smerter og dårlig søvn? Her er løsningen!

Det er ikke din skyld at du sliter med dette! Du kan ha fysiologiske ubalanser i kroppen som gjør at tiltakene du gjør ikke virker. Når...