onsdag 11. april 2012

The Web of life - Fascia!

The Web of Life. Just beneath your skin lies a complex network of connective tissue called fascia. It helps you move well, stand straight and play hard. Keeping it healthy might be one of the fastest – and most overlooked – ways to improve your health and fitness. By /

Ovenforstående er hentet fra en artikkel på et nettmagasin som tar for seg fascia'n, det mystiske bindevevet som holder kroppen sammen og gir den dens form. Det er først de senere årene at det har kommet generelt fokus og interesse på fasciaens rolle i kroppen vår. 

En som har bidratt til dette er Tom Myers med sin bok om Anatomy Trains, der han bruker sammenligningen med togskinner og stasjoner for å forklare hvordan kroppen er organisert og gjør sin kraftoverføring.

Vi sier at muskler feste til bein, men muskelen kan ikke feste seg til noe. Det er formløs som en hamburger. Det er fascian som går over, rundt og gjennom musklene som organiserer og holder sammen strukturen. Musklene er pakket inn i "lommer" av fascia som igjen danner sener som forbinder muskelen med skjelettet.

Anatomi lærebøker vil fortelle deg at muskel-skjelettsystemet består av tusenvis med separate deler: Et par hundre bein holdes sammen av 600 muskler og et utall av leddbånd og sener. Men Myers mener at disse inndelingene i stor grad er kunstige.
Fasciaen forbinder hele muskelsystemet, ikke bare muskler til bein, men muskler til muskler, sammen med alle andre strukturer i kroppen, som organer, leddbånd og sener. 

Ut fra dette perspektivet har du ikke 600 muskler som vi alltid har blitt lært: Men en enkelt muskel fordelt på 600 "avdelinger" alt koblet sammen av fascial web.

Dette fasciale nettverket er nå beskrevet av forskere som sensitivt, dynamisk og usedvanlig tilpasningsdyktig. "Det er 10 ganger så mange flere nerveender i fascian din som det er i musklene.Det gjør fasciaen langt mer utsatt for smerter og følelse generelt enn musklene er. De fleste idrettsskader er faktisk feil på fasciale strukturer og ikke muskelvev ifølge Tom Myers. Fasciaen overfører også kraft på en måte som musklene ikke klarer alene. 

Dette foredraget med Serge Gracovetsky er verdt å få med seg om du er nysgjerrig på hvordan ryggen din egentlig fungerer!


For større smidighet i det fascial nettverket oppfordrer Myers folk til å innlemme ulike former for aktiviteter i  treningsøktene som: hoppetau, jogging, hopping på trampoline. Variasjon er din beste beskyttelse mot stivhet, spenninger og sammenvoksninger i fasicaen.  

Og videre; "Hvis det er en ting jeg kunne si til folk som ønsket å komme seg i form eller holde seg skadefri ville det være! Stopp gjenta deg selv! "

Gjentatte ensidige fysiske aktiviteter herunder trening som løping eller sykling - kan sette sitt preg på fasciaen og skape unaturlig stramme områder som til slutt gjør deg mer utsatt for skade. Skap variasjon i treningen. Bruk redskaper som klubber, sandsekker, Kettlebells eller andre helkroppsøvelser. 

Mange av disse bevegelsene krever en dynamisk overføring av kraft fra bakken, gjennom kroppen og ut gjennom armene eller hendene, i et mønster som simulerer en bølge. Kraftoverføringen følger de myofasciale linjene som går under huden og skaper muskelsampill som igjen sikrer en funksjonell kropp.

Dess mer du beveger deg og i jo flere plan, dess bedre holder du fasciaen myk, hydrert og sunn.

Les hele artikkelen her-->

 ...............................................................................
 
Om Verkstedet Hadeland:

Klinikk Verkstedet skal hjelpe klienter til å bevege seg smertefritt, skape bedre helse og bidra til økt livskvalitet.

Måten vi gjør det på er gjennom ulike verktøy innenfor bevegelsestrening, funksjonell trening, kostholdsrådgivning, smerteundervisning, coachingsamtaler for endring og stressmestring, samt pustetrening. 

I tillegg jobber vi strukturelt for å bedre leddbevegelser, skape smertedemping, muskelavspenning/ balanse, samt oppretting av skjevheter og holdning. Vi samarbeider med ledene aktører innenfor funksjonell medisin for å avdekkke årsakene bak plagene dine, blant annet gjennom utvidet laboratorietesting av mage/tarm, hormonubalanser og bakterieflora.

Vi har en visjon om å hjelpe flest mulig mennesker til bedre helse gjennom en transformativ prosess der klientene lærer å ta vare på seg selv gjennom innsikt, kunnskap og ferdigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Lite energi, overvekt, smerter og dårlig søvn? Her er løsningen!

Det er ikke din skyld at du sliter med dette! Du kan ha fysiologiske ubalanser i kroppen som gjør at tiltakene du gjør ikke virker. Når...