lørdag 17. november 2012

3 av 4 dør tidlig som følge av livsstil

Sykdommer relatert til livsstil forårsaker mellom 70 og 80 prosent av norske dødsfall.
I Norge skyldes nesten fire av fem dødsfall hjerte- og karsykdommer og kreft, som stort sett kan relateres til livsstil, skriver Vårt Land som blir referert på forskning.no,

Vi kan videre lese at
"Lederen av ekspertgruppen, professor Grethe Tell ved Universitetet i Bergen, mener norske myndigheter må trå til og kutte momsen på frukt og grønt for å gjøre det lettere for folk å spise sunt.
– Sukker er også altfor billig i Norge, og avgiftene bør økes kraftig på dette. Vi spiser også for mye kjøtt i forhold til fisk, sier Tell. (©NTB)"

 
Så løsningen fra myndighetene er å spiser mer grønt, mindre sukker, kjøtt og sannsynligvis ha 30 minutter aktivitet om dagen. Hvor gode råd dette er og i hvilken grad det løser noe som helst skal jeg komme mer tilbake til.

Men la oss først se på tallene.
Det at rundt 75% av oss kommer til å dø av "unaturlige" årsaker er mildt sagt overraskende og skremmende. Ikke minst fordi vi samtidig kan forvente å ha sterkt nedsatt livsskvalitet siste tiår av livet, helt unødvendig. Dette er år som kunne vært de beste med god økonomi og frihet til å leve livet.

Hvor mange er det som egentlig ønsker en slik slutt på livet?
Det kan være et interessant spørsmål, for om det ikke er dette vi ønsker hvorfor ender vi opp i uføre? Og hvorfor er det så vanskelig å endre livsstil mot et sunnere liv?

En opplagt grunn er mangelen på definisjoner. Altså hva vil det si å leve sunt, spise sunt og trene sunt. Disse definisjonene eksisterer ikke, vi har aldri fått noen definisjon på hva god helse er! Hvordan kan man så forvente å skape det? Noen tror at fravær av sykdom er god helse, noe det ikke er. For det hjelper lite om du er frisk i dag, om kroppen er på vei inn i en alvorlig sykdomstilstand om noen år.

God helse er altså en kropp i biokjemisk balanse. Som er frisk i dag og som holder seg frisk videre i livet også. Dette er relativt enkelt å oppnå med noen små grep på kosthold, stress og trening. Men uten å vite hva en kropp i balanse er for noe vil vi aldri komme i mål med helsen vår.

 

Om du har balansene i orden øker du muligheten dramatisk for et langt og lykkelig liv med lite plager. Legg til noen minutter med fysisk aktivitet i uka og du er enda lenger på vei. Selvsagt også en nødvendighet at kroppen får den næringen den trenger.

Naturlig kosthold i tråd med genene våre er en forutsetning. Samt å kutte matvarer som med stor sannsynlighet vil gjøre oss syke på sikt. Som hvete, gluten, sukker og melk...

Det finnes etterhvert nok studier som forteller oss hvordan vi skal holde oss friske livet ut, og det er snart bare myndighetene som ikke har lest dem eller tatt konsekvensen av de.

Noen av samlingspunktene for reell kompetanse og kunnskap finner du på følgende linker, bøker og film. 


Redox balansen er med å styre antioksidant forsvaret ditt


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Lite energi, overvekt, smerter og dårlig søvn? Her er løsningen!

Det er ikke din skyld at du sliter med dette! Du kan ha fysiologiske ubalanser i kroppen som gjør at tiltakene du gjør ikke virker. Når...