mandag 30. november 2015

Kroniske smerter påvirkes av stoffskifte

Mange går med symptomer og plager uten at man finner noe som er galt. Alle blodprøver kan være innenfor referanseområde og du blir erklært frisk som en fisk.

Problemet er når helsetilstanden ikke stemmer med prøvesvarene, hva gjør du da?


Jeg sitter for tiden med nesa dypt nedi studiemateriale fra Functional Diagnostic Nutrition, og gjør meg noen refleksjoner over hvorfor så mange sliter der ute.

Det er noen få funksjoner i kroppen vår som styrer det meste av butikken, og jeg vil lufte noen tanker om det her. Dette er områder som lett blir misforstått eller underforstått grunnet kompleksiteten som kroppen vår noen ganger oppviser. Der flere funksjoner henger sammen og påvirker hverandre.

1. Stoffskifte

Kanskje en av de vanskeligste faktorene å håndtere når standardtester er normale men symptomer forteller noe annet. Mange rapporterer også å bli bedre med naturlige thyroidhormoner enn med de syntetiske. Inflammasjon, leverfunksjon, tarmhelse, binyrer og andre faktorer kan påvirke og skape problem både i skjoldbruskkjertelen eller til kontrollen av den.

2. Binyrene

Kanskje enda mer misforstått enn stoffskifte. Binyrene er ansvarlige for steroidhormonbalansen vår. Altså forholdet melleom kortisol/ DHEA, progesteron/østrogen, testosteron og flere andre viktige hormoner. De fleste områder av helsen vår er berørt av disse hormonene men de blir ofte ikke vektlagt eller testet ut på et tidlig stadie.

3. Mage, tarm og fordøyelse.

Her styres det meste av immunforsvaret i tillegg til næringsopptak og en rekke andre funksjoner. De siste årene har gitt oss ny kunnskap om hva som kan gå galt her, og hva som påvirker.
Alternativ bransjen var tidlig ute med å diagnotisere lekk tarm som et problemområde. Dette var på et tidspunkt der ingen visste hva lekk tarm var, inkludert alternativbransjen selv, og det ble kjapt avfeid av skolemedisinen.

I dag vet vi mer om mekanismene bak lekk tarm, og at det kan være et reelt problem og tilstand.


4. Cellefunksjon, cellemembran, mitokondrier og redoxbalanse

Som om de 3 første punktene ikke skulle være nok ender vi til slutt opp med hva som skjer på cellenivå. Fungerer cellemembran og reseptorer, produserer mitokondriene nok energi, eller skapes det inflammsjon i membran og indre organeller?

Sammen og hver for seg kan disse fire områdene gi dårlig helse og en rekke symptomer. Det at alt kan være innvolvert gjør at en behandling ofte på se på flere områder samtidig. De dypere årsakene må avdekkes slik at en restitusjon og normalisering av systemet kan gjenskapes.


Nå finnes det gode labtester både for å undersøke binyrer og tarmfunksjon, men de er ikke standardtester i helsevesenet ennå. Man må derfor til private behandlere for å få utført disse.

Mine egne anbefalinger om du sliter med helsen din er å være systematisk. Sjekk ut det som kan sjekkes ut, og grav dypere om svarene ikke dukker opp i første rundet. Her er et forslag til hvordan du kan gå fram.

1. Få sjekket ut stoffskifte hos en lege du stoler på har kunnskap om dette.
2. Få sjekket binyrestatus gjennom 4 spyttprøver gjennom døgnet. Du får da et greit bilde av døgnrytmen på produksjonen av cortisol, noe som er avgjørende for at prøven skal kunne brukes til noe fornuftig.
3. Sjekk tarmsystemet for lekk tarm. bakterieflora og patogener. Det finnes flere ulike tester her som sjekker ulike nivåer av tarmfunksjon. Hvis du ikke har råd til testing start med din egen "gjenoppbygging" av systemet f.eks. basert på GAPS protokollen. Der er basis kraftbein/ kjøttkraft og fermentering for å tilføre tarmen maksimalt med næringsstoffer samtidig som mange triggere tas bort.
4. Det er også mulig å labteste mitokondriefuksjon og celledysfunksjon.



Hver enkelt test gir ikke nødvendigvis gode svar på hva som er galt, men satt sammen gir de et bra bilde på hva som skjer i kroppen din. Flere områder vil påvirke hverandre gjensidig og det er helheten i resultatene som må tolkes, og deretter kan man finne potensiale for healing av systemet.

Ja, det kan være en detektivjobb som krever tålmodighet og noen ganger en pen slump penger, men jeg liker å se det i et perspektiv som dette.


Tiden går uansett hva vi gjør. Du vil på et eller annet tidspunkt være 1 år eller 5 år fra i dag i en helsetilstand. Hvis tiltak gjøres underveis kan den være vesentlig bedre enn i dag, eller den kan bli vesentlig dårligere om triggere av systemet ikke avdekkes.

Penger, ja det er et tema. Men for mange er det et spørsmål om prioritering av midler. En komplett testrunde hos private laboratorier kan fort passere 10000,- for 5 tester som bør tas. I tillegg kommer konsultasjoner og eventuelle tilskudd som kan være nødvendige.



Samtidig koster det ikke mer en en ekslusiv ferie, ny bil eller nytt mediesenter i huset. Skjønt de som har mest problemer og dårligst helse ofte også er de som minst bankkonto, men slik er engang livet.

Det er uansett mye som kan gjøres som ikke koster for mye penger, som livsstilsendringer, stessfaktorer, kosthold og meningsfulle aktiviteter.

Håper noe av dette kan være til hjelp for deg, og at nysgjerrigheten er bltt styrket etter å finne løsninger som kan gi resultater.

Yours in health.


tor@livsstilsmedisin.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Er lite energi noe du HAR?

 Jeg har sjelden hatt store problemer med energinivå til daglige oppgaver. Komme seg ut av senga, gå på jobb, holde ut dagen og lande på sof...

Søk i denne bloggen

Om Tor Strømsnes