tirsdag 10. januar 2012

Kroniske smerter - og veien ut av dem!

De fleste som kommer til klinikken vår gjør det på grunn av kroniske smertetilstander. Der målet er å få redusert smerter og få bedre funksjon og livskvalitet. For de aller fleste er det mulig å komme i mål når de rette tingene blir gjort, både fra terapeut og klient sin side.

Det å skjønne hva som ligger bak smertemekanismene i kroppen er et godt verktøy mot en smertefri tilværelse. Vi har et gammelt operativsystem i hjernen vår (sånn ca 50-100 000 år gammelt) med en hovedfunksjon - nemlig overlevelse for organismen. Det betyr at den varsler fra når noe kan true overlevelsen! Dette er viktig å forstå. Noe annet som er viktig å skjønne er at ALT som gjør hjernen din utrygg kan tolkes som trussel mot overlevelse og igjen sette i gang alarmsystemet! Det interessante er å se på hva som kan skape en utrygg hjerne og hvordan den kan trygges.

Kronisk stress er en utrygghetsfaktor.
Hjernen har ikke noe stressfilter som skiller mellom hvorfor hormonnivåene av kortisol, adrenalin og noradranalin stiger i kroppen. Når de stiger så er det for å mobilisere kroppen til handling, og for et urgammelt operativsystem så var det pr. definisjon for å komme ut av en farlig situasjon. I dag har vi ikke samme farene rundt oss som for 50 000 år siden, men responsen i kroppen er den samme. 

Dårlig ernæring.
Får ikke kroppen det den trenger for vedlikehold og reparasjon blir den også utrygg. Du trenger å få i deg nødvendig inntak av protein, fett, vitaminer, vann, mineraler og antioksidanter. Dette er faktisk ikke så enkelt å få dekket inn via kostholdet som mange tror. Mulig ja i teorien, hvis du spiser naturlig mat og mye grønnsaker...noe de færreste klarer hver dag. I stedet er det vanlig å fylle på med karbohydrater i store mengder. Dette vet vi skaper lettere inflammasjon i kroppen som igjen trigger smerter.

Aktivitet.
Hjernen trenger å vite at du klarer å fange mat, og være sterk nok til å rømme unna farer. Her kommer trening og bevegelse inn i bilde. Hvorfor er trening bra? Jo, det sikrer overlevelse = du er trygg. 
Hvor sterk trenger du være? Nok til å trygge reptilhjernen din...
Nedsatt bevegelighet i seg selv kan altså være en smertetrigger. Og mobilisering av ledd og muskler med økt funksjon som resultat aktiverer mekanoreseptorer i vevet ditt som sender informasjon til hjernen om at her er alt ok, slapp av.

Dårlig holdning, skjevheter i kroppen.
Dette er noe som kan skape mekanisk stress på kroppens ulike strukturer, og som kan trigge smerter gjennom nociceptorene i nervesystemet. Det sender signaler til hjernen om ustabile ledd som er en potensiell fare for bevegelsesystemet.

Emosjonell angst.
På bakgrunn av alt som er skrevet over er vel denne opplagt. Føler du deg usikker og utrygg i omgivelsene så trigges smerter mye raskere enn om du er komfortabel med hvor du er og hvem du er. Meditasjon og coaching kan være hjelpemidler for økt indre ro.

Som du nå har sett så har kroniske smerter mange årsaker som bunner opp i det samme egentlig. Selv om det er uendelig mange variabler av det som er skrevet over her, inkludert fysiske skader og tarmproblemer. For å komme ut av smertetilstander så krever det derfor en sammensatt plan for de områdene som kan påvirke tilstanden for akkurat deg. Men det finnes alltid håp og en løsning. :-)

Mer om dette her---> Smerter og mental trening

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Lite energi, overvekt, smerter og dårlig søvn? Her er løsningen!

Det er ikke din skyld at du sliter med dette! Du kan ha fysiologiske ubalanser i kroppen som gjør at tiltakene du gjør ikke virker. Når...