torsdag 26. januar 2012

STRESS - tar bokstavelig talt livet av deg!

Kronisk stress er en av de mest alvorlige tilstandene du kan utsette kroppen for. 
Grunnen er hvordan hjernen vår fungerer på med de +50 000 år gamle genene som styrer fight or flight responsen. 

Stress er pr. definisjon en livstruende tilstand der kroppen aktiveres til handling. Det kunne være aktivering for å fange mat eller for å unngå å bli til mat. I begge tilfellene fikk stressresponsen en utløsning gjennom fysisk aktivitet som nullstilte kroppen etterpå.

Vi har to faktorer å forholde oss til.
Det ene er stressfaktoren og den andre er stressresponsen. Dette er to faktorer som noen ganger henger sammen, og andre ganger ikke. Saken er at du kan utløse stressresponsen, altså utskillelse av stresshormonene adrenalin, noradrenalin og kortisol (som aktiverer kroppen til handling) uten å ha en reell stressfaktor!!
Dvs. at det holder med å TENKE på en stressfaktor for å utløse responsen. Når dette skjer er vi gjerne i ro samtidig, vi sitter i kø eller foran pc'n på jobben, er i tidsklemma, har sjefen hengende over oss, eller hva som helst annet som stresser tilværelsen vår. Den naturlig måten å reagere på i en stresset situasjon er å bli kvitt stresset med fysisk aktivitet (fight or flight). Problemet er at dette skjer jo ikke i dagens samfunn.

Du starter ikke å sloss med sjefen, går i gang med å knuse pc'n eller løper fra køen i joggesko. Du forholder deg rolig mens kroppen koker innvendig! Prosessene som da skjer er interessante, for hva er viktig når du er i stressmodus (som hjernen opplever som en trussel mot organismen)? Svært lite utenom å overleve neste 5 minuttene!!!

Fordøyelse er ikke viktig, immunforsvar er ikke viktig, reproduksjonsevnen er ikke viktig, sårhealing er ikke viktig...for om du ikke overlever neste minuttene har det lite å si hva som skulle skjedd neste døgnet eller uken. Så alle de funksjonene kobles kjapt ut eller reduseres under stress. Forskning viser videre at en rekke sykdommer og lidelser kommer i kjølvannet av stress, blant annet hjerte- karsykdommer.  Og ikke minst atherosclerosis plakk i årene som kommer ved økt belastning på åreveggene der det dannes små mikrorifter, som videre danner inflammasjon og økt kolesteroldannelse.


Er du flink med kostholdet sier du? Spiser kanskje lavkarbo uten å få noen effekter av det?
Vel, nå vet du en av grunnene til hvorfor. Uansett hvor flink du er med kosthold vil stress overstyre kroppen din, endre insulinfølsomheten, transportere mer glukose ut i blodet og stoppe enhver slankeprosess som du hadde tenkt deg!


Boken det er linket til under anbefales alle som vil lese mer om hva stress gjør med kroppen, basert på hva vi i dag vet gjennom dokumenterte studier.

Og helsecoaching kan selvsagt være en måte å få redusert stressnivået på gjennom bevissthet på alternative måter du kan agere på under press. :)Why zebras don't get....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Lite energi, overvekt, smerter og dårlig søvn? Her er løsningen!

Det er ikke din skyld at du sliter med dette! Du kan ha fysiologiske ubalanser i kroppen som gjør at tiltakene du gjør ikke virker. Når...