mandag 19. mars 2012

Fleksibilitet og overlevelse

Innen neuro-lingvistisk-programmering (NLP) er det en forutsetning som heter at "fleksible mennesker har fortrinn frem for mindre fleksible". 

Hva dette betyr i praksis har jeg brukt litt tid på å skjønne, men i det siste har svaret stått tydelig fram. Jeg opplever nemlig to ytterpunkter av klienter. Ene gruppen er de som kommer inn og sier: "fortell meg hva som skal til for å bli frisk, så gjør jeg det", og andre gruppen som jeg kan fortelle samme tingen til, altså hva som skal til og de svarer: "ok, jeg skal prøve".

I den første gruppen eksisterer ikke ordet "prøve", og i den andre gruppen eksisterer ikke ord som " jeg skal få det til". Hva har så dette med fleksibilitet og overlevelse å gjøre? Vel, det meste...

Fleksibilitet handler blant annet om å kunne endre vaner.

Ene gruppen er i stand til å endre vaner, være fleksibel og danne nye mønster som fører til helt ny helsestilstand, andre gruppen vil gjerne men sliter med å få det til.

Om du har endt opp med en kronisk livsstilsykdom så er det vanene (eller uvanene) dine som har ført deg dit du er i dag. Hvis du er i stand til å endre disse vanene så øker du livskvaliteten din betraktelig og sannsynligvis også levetiden din.I motsatt fall går det mot slutten av livet både kjappere og mer ubehagelig enn nødvendig. Fleksibilitet er med på å sikre overlevelse for organismen, både når det gjelder tilpasning til miljøet og når det gjelder å legge av seg helseskadelige vaner.

Helsecoaching basert på NLP er et verktøy for endring av vaner. Der du kan få hjelp til å finne de ressursene du trenger for fleksibilitet, motivasjon, trygghet og strategier mot nye helsemål.


Så hvor fleksibel er du? :-)



fredag 16. mars 2012

Anbefalt boktips: Bekreftelsen

Normalt legger jeg boktips i menyen til høyre her, men denne boken er så viktig og bra at den fortjener mer plass. Dr. Sofie Hexeberg's siste bok innholder fakta om en rekke livsstilssykdommer pluss historier om pasienter som har blitt friske fra de samme sykdommene gjennom endring av kostholdet.

Dette er en bok som enhver lege eller behandler av mennesker med kroniske plager bør lese og ha liggende framme. Det er også en bok som personer med kroniske plager bør lese for å se hvordan de kan finne en vei ut av plagene sine.

Nå er det ikke spesielt ny kunnskap at sunt kosthold er viktig for god helse. Men de fleste mennesker vet fortsatt ikke HVA som er sunt i forhold til kroniske lidelser. Og at selv om du ikke har fått påvist noen matintoleranse så kan kroppen likevel reagere på matslag (som f.eks gluten), og du blir friskere av å kutte enkelte matvarer ut fra det daglige kostholdet ditt. Selv om alle prøver viser at det ikke skal ha noe å si. Til syvende og sist er det kroppen din som bestemmer hva som tolereres eller ikke!

Sofie skriver også en del om responsen og dialogen med andre leger og medisinstudenter som er interessante.

Sykdommer og plager som blir omtalt i boken er migrene og hodepine, epilepsi, høyt blodtrykk, overvekt og fedme, psoriasis, bekhterevs sykdom, diabetes, leddgikt, cøliaki, crohns sykdom, ulcerøs kolitt,  MS, matintoleranser, søvnvansker, PCOS og graviditet samt psoriasisartritt.



I boken blir også den private klinikken Verkstedet nevnt da noen pasienter trenger manuell behandling i tillegg til kostomlegging for å komme helt i mål med optimal helse. 

Verkstedet er en av de få klinikkene som har brukt lavkarbokosthold aktivt i behandlingsplanen gjennom flere år. Informasjonen til pasientene om hvorfor lavkarbokosthold er viktig og hva det gjør med inflammasjoner og smerter i kroppen skaper motivasjon til endring. Noe som er viktig for å komme i mål med annen behandling og gjør at prosessen går raskere. 

Innen behandling av kroniske livsstilssykdommer finnes det nå en fasit på hva som er riktig kosthold. 

Fasiten er lavkarbo, som igjen = naturlig mat slik vi er ment å skulle spise! :)

- Tor


torsdag 8. mars 2012

Paleo vs anbefalt diabetesmat - 3 mnd studie

I følge diabetesforbundet bør diabetikere spise mye fullkornsprodukter og lite fett for å kontrollere blodsukker, kolesterol og blodtrykk. Men hvor gode er disse rådene og hvor mye i tråd med ekstisterende vitenskap er de? Denne studien har sammenlignet et lavkarbo steinalderkosthold (paleodiet) med de tradisjonelle rådene.

Etter 3 mnd var det klare forskjeller på flere viktige helseparametre til fordel for paleo kostholdet. Noe som også mengder med klinisk erfaring har vist oss gjennom over 100 år med "lavkarbo" kosthold.

Typisk er det også at når man etter en testperiode går tilbake til normalt kosthold så endres verdiene tilbake til "normalt" (dårlige altså).



 CONCLUSION:
Over a 3-month study period, a Paleolithic diet improved glycemic control and several cardiovascular risk factors compared to a Diabetes diet in patients with type 2 diabetes.

  • lower levels of glycated haemoglobin (HbA1c)
  • lower levels of triacylglycerol
  • lower diastolic blood pressure
  • lower body-weight
  • lower BMI
  • lower waist circumference
  • and higher mean values of high density lipoprotein cholesterol


Er lite energi noe du HAR?

 Jeg har sjelden hatt store problemer med energinivå til daglige oppgaver. Komme seg ut av senga, gå på jobb, holde ut dagen og lande på sof...

Søk i denne bloggen

Om Tor Strømsnes