tirsdag 16. april 2013

Næringsfattig mat gir smerter

Optimalt med næringsstoffer er en forutsetning for at vi skal fungere bra. Nervesystemet består av levende celler som har like stort behov for næring som resten av kroppen. Vi ønsker et kosthold som stabiliserer blodsukker og øker fettforbrenning. Spørsmålet er om det også vil gi nok næringstoffer når vi tar bort korn og stivelsesrike matvarer.

Et gjengående tema når vi snakker karboredusert kosthold er at det er mangler variasjon og vi får lett i oss for lite næringsstoffer. Ernæringsfysiologer advarer mot å ta bort korn og melk fra kostholdet.


Hva er et lavkarbo kosthold?
Kan være nær sagt hva som helst med lite karbohydrater inkludert margaring og soyaolje, og sier lite om sunnhet i seg selv. Men hvis vi forholder oss til definisjonen i praksis vil det si at vi spiser mest mulig naturlig mat. Denne maten inkluderer normalt kjøtt, fisk, annen sjømat, fugl, vilt, bær, nøtter, egg, grønnsaker, noe frukt og meieriprodukter i hovedsak.


Følgende bilde har gått rundt på internett i dag, blant annet hos kostdoktorn Andreas Eenfeldt.


Begge bildene inneholder rundt 30g karbohydrater eller ca 120 kcal. Hva tror du inneholder mest næringsstoffer pr. kalori? Hvetebollen til høyre eller grønnsaken til venstre?


Jeg la selv om kostholdet for 6 år siden, og har vel aldri spist så variert som etter det. Nå spiser jeg grønnsaker jeg ikke visste navnet på en gang tidligere, jeg spiser fiskeslag jeg aldri hadde smakt før. Bevisstheten på hva som er ekte mat, og hva som er industriproduserte mat-etterligninger har blitt mye større. Smakløkene mine har blitt mye bedre, jeg kjenner mye lettere forskjell på når jeg spiser "materstatninger" og ekte mat. Det er en god følelse og smaksopplevelse. Har vel heller aldri fått i meg så mye næringsstoffer noen gang som jeg gjør nå, eller satt så stor pris på maten jeg spiser.

Helsen har blitt vesentlig bedre, ikke vært syk siden kostomlegging!!! Mer energi, bedre humør, mindre magebesvær...

Alt dette bare ved å endre kosten retning mer naturlig mat, som også er naturlig lav på karbohydrater. Det er en myte at vi trenger matvarer som korn og melk i kostholdet vårt. Hvis det gir deg bedre helse på både kort og lang sikt å endre vanene dine....prøv en måned eller tre.
Sjekk responsen på kroppen, den er fasiten din! :-)

Kanskje opplever du også at kroniske muskel- og leddsmerter blir mindre!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Lite energi, overvekt, smerter og dårlig søvn? Her er løsningen!

Det er ikke din skyld at du sliter med dette! Du kan ha fysiologiske ubalanser i kroppen som gjør at tiltakene du gjør ikke virker. Når...