torsdag 17. desember 2015

Når foten gir muskelsmerter i kroppen

September 2015 hadde jeg gleden av en ukes kurs i London med anatomisten Gary Ward.

Han er mest kjent for boka "What the foot" som snudde opp ned på all kjent anatomi så langt. Ikke fordi det vi har lært før er feil, men mest fordi det er en side til av bildet som blir sjelden nevnt.

Det meste av dagens anatomiundervisning bygger på kunnskap fra døde mennesker. Der det blir kjørt strøm gjennom musklene og vi ser hvordan de trekker seg sammen og oppfører seg. Slik kan muskelfunksjon testes ut uten innblanding fra personen som har musklene.

Studier på levende mennesker er mer utfordrende og ikke uventet, mer nyttige. For levende mennesker i bevegelse oppfører seg annerledes enn døde mennesker på en benk. Dette var et av utgangspunktene når Gary Ward startet studere anatomi. Hvordan oppfører kroppen seg i bevegelse, hva gjør den og hva er det den ikke gjør som den burde gjøre?

I november 2015 var Gary med i det engelske tvprogrammet "Doctor in the house", der familier får besøk av en lege som hjelper dem ut av diverse livsstilsplager. I denne episoden var det en tidligere kroppsbygger som hadde gått 25 år med store ryggsmerter da han ble tatt med til Gary for en sjekk.

Hvordan det gikk kan du se her:


Nå går ikke alltid ting så kjapt som her, men poenget å ta med seg er at det er mulig å endre på tilstander selv om de har "satt" seg over mange år.

På klinikken har vi sett dette i flere år med klientene våre og konseptet til Gary og AiM er et ekstra verktøy å ha i bakhånd når kroniske smerter er på agendaen.



søndag 13. desember 2015

Lekk tarm ABC og kroniske smerter



Alternativindustrien var for mange år siden tidlig ute med å introdusere lekk tarm som en reell tilstand i tarmsystemet. Dette var på et tidspunkt da ingen visste hva lekk tarm egentlig var, inkludert alternativindustrien selv.

Det var også en grunn til at skolemedisinen kjapt avfeide «diagnosen» om humbug. I dag noen tiår senere har vi fått mer kunnskap om hva som skjer i tarmsystemet og hvordan det påvirker helsen. Nye mekanismer er avdekket og vi ser at det kan være en reell tilstand som bør tas på alvor. Næringsstoffer og andre molekyler kan ta to ulike veier fra tarmen og inn i transportsystemet.


En annen forskning er på bakterieflora og koblingen til sykdom og immunforsvar. Her investeres det millioner av kroner verden over for å avdekke hva som gjør forskjeller og hvorfor. Bakterieflora er igjen koblet til en rekke andre funksjoner i tarmsystem og fordøyelse, og nå aller senest hvorfor tarmsystemet er beskrevet som vår andre hjerne.

Det blir anslått at 70-80% av immunforsvaret vårt sitter i tarmsystemet. Har du noen gang tenkt på hvorfor?

Svaret er ganske enkelt. På utsiden av kroppen har vi en ganske solid barriere mot den ytre verden gjennom flere hudlag. På innsiden av kroppen derimot i fordøyelseskanalen som går fra munn/ nese og ut gjennom endetarmen er vi mye mer utsatt. Tarmsystemet består av et enkelt epitelcelllelag som skiller alt vi putter i oss (en del av den ytre verden) fra kroppen vår.

Gjennom immunforsvaret styres inflammasjon som igjen påvirker mange reguleringsmekanismer i kroppen. Det gjelder også nervesystem og smerteopplevelse. Hormoner og signalstoffer driver eller påvirker prosesser som hjernen hele tiden tolker som enten bra eller dårlige.


Dette ene epitelcellelaget er bokstavelig talt liv eller død for oss, og det er grunnen til at vi på den andre siden av cellelaget har immunforsvarer som passer nøye på hva som kommer gjennom systemet.
Den ultimate kollaps av systemet kan vi se ved den autoimmune tilstanden Cøliaki, og diverse inflammatoriske tarmsykdommer.

Viktige elementer ved tarmsystemet.

  • ·         Tarmtotter
  • ·         Slimhinner/ tarmvegg
  • ·         Bakterieflora
  • ·         Immunforsvaret




Hva er de viktigste faktorene som kan ødelegge eller svekke systemet?

  • ·         Dårlig kosthold
  • ·         Stress
  • ·         Miljøgifter/ tungmetaller
  • ·         Medisiner
  • ·         Dysbiose/ LPS
  • ·         Infeksjoner
  • ·         Gen disposisjoner
  • ·         SIBO





Hvordan kan du vite at du har lekk tarm?
Laboratorietester sammen med helsehistorien gir en god indikasjon på ubalanser i systemet. Genova Intestinal Permeability test avdekker både lekk tarm og tilstanden på tarmtottene. Det handler ikke bare om hva om slipper igjennom tarmveggen, men også om hva som ikke kommer igjennom.
Kombinasjonen av disse to dataene gir en indikasjon som sammen med andre testdata kan gi en årsak til tilstanden.

Andre tester som kan være aktuelle er:

  • ·         Binyrefunksjon/ hormonbalanser
  • ·         Metabolsk test på fordøyelse, leverfunksjon og oksidativt stress
  • ·         Avføringsprøve med sjekk av patogener
  • ·         Matintoleranser/ gluten følsomhet/ cøliaki
  •       SIBO

I sum gir disse testene et bra bilde på hvordan kroppen din har tilpasset seg miljø og livsstil. De gir også grunnlag for opprettingsprotokoller på de ulike områdene. En oppretting av systemet tilbake til normalen kan være en prosess som tar fra 6 måneder til flere år, og den trenger å inkludere flere faktorer for å kunne lykkes.

En protokoll vil inneholde:

  • ·         Optimalt kosthold 
  • ·         Optimalt med hvile/ søvn
  • ·         Bevegelse/ aktivitet etter evne
  • ·         Stressforståelse/ avspenning
  • ·         Kosttilskudd ved behov

Kosttilskudd kan fylle tre ulike behov i prosessen.

  • ·         Erstatte noe det er mangel på.
  • ·         Gi ekstra støtte til reparasjonsprosessene.
  • ·         Stimulere funksjon i organer og vev. 
· Support Steroid Hormone Balance, Adrenals, Digestion/Assimilation, Liver/Detoxification, Minerals/Rest and Recovery, Anti-oxidants, Mitochondria functions.

http://bonesandhormones.com/fdn/


Referanser:





mandag 30. november 2015

Kroniske smerter påvirkes av stoffskifte

Mange går med symptomer og plager uten at man finner noe som er galt. Alle blodprøver kan være innenfor referanseområde og du blir erklært frisk som en fisk.

Problemet er når helsetilstanden ikke stemmer med prøvesvarene, hva gjør du da?


Jeg sitter for tiden med nesa dypt nedi studiemateriale fra Functional Diagnostic Nutrition, og gjør meg noen refleksjoner over hvorfor så mange sliter der ute.

Det er noen få funksjoner i kroppen vår som styrer det meste av butikken, og jeg vil lufte noen tanker om det her. Dette er områder som lett blir misforstått eller underforstått grunnet kompleksiteten som kroppen vår noen ganger oppviser. Der flere funksjoner henger sammen og påvirker hverandre.

1. Stoffskifte

Kanskje en av de vanskeligste faktorene å håndtere når standardtester er normale men symptomer forteller noe annet. Mange rapporterer også å bli bedre med naturlige thyroidhormoner enn med de syntetiske. Inflammasjon, leverfunksjon, tarmhelse, binyrer og andre faktorer kan påvirke og skape problem både i skjoldbruskkjertelen eller til kontrollen av den.

2. Binyrene

Kanskje enda mer misforstått enn stoffskifte. Binyrene er ansvarlige for steroidhormonbalansen vår. Altså forholdet melleom kortisol/ DHEA, progesteron/østrogen, testosteron og flere andre viktige hormoner. De fleste områder av helsen vår er berørt av disse hormonene men de blir ofte ikke vektlagt eller testet ut på et tidlig stadie.

3. Mage, tarm og fordøyelse.

Her styres det meste av immunforsvaret i tillegg til næringsopptak og en rekke andre funksjoner. De siste årene har gitt oss ny kunnskap om hva som kan gå galt her, og hva som påvirker.
Alternativ bransjen var tidlig ute med å diagnotisere lekk tarm som et problemområde. Dette var på et tidspunkt der ingen visste hva lekk tarm var, inkludert alternativbransjen selv, og det ble kjapt avfeid av skolemedisinen.

I dag vet vi mer om mekanismene bak lekk tarm, og at det kan være et reelt problem og tilstand.


4. Cellefunksjon, cellemembran, mitokondrier og redoxbalanse

Som om de 3 første punktene ikke skulle være nok ender vi til slutt opp med hva som skjer på cellenivå. Fungerer cellemembran og reseptorer, produserer mitokondriene nok energi, eller skapes det inflammsjon i membran og indre organeller?

Sammen og hver for seg kan disse fire områdene gi dårlig helse og en rekke symptomer. Det at alt kan være innvolvert gjør at en behandling ofte på se på flere områder samtidig. De dypere årsakene må avdekkes slik at en restitusjon og normalisering av systemet kan gjenskapes.


Nå finnes det gode labtester både for å undersøke binyrer og tarmfunksjon, men de er ikke standardtester i helsevesenet ennå. Man må derfor til private behandlere for å få utført disse.

Mine egne anbefalinger om du sliter med helsen din er å være systematisk. Sjekk ut det som kan sjekkes ut, og grav dypere om svarene ikke dukker opp i første rundet. Her er et forslag til hvordan du kan gå fram.

1. Få sjekket ut stoffskifte hos en lege du stoler på har kunnskap om dette.
2. Få sjekket binyrestatus gjennom 4 spyttprøver gjennom døgnet. Du får da et greit bilde av døgnrytmen på produksjonen av cortisol, noe som er avgjørende for at prøven skal kunne brukes til noe fornuftig.
3. Sjekk tarmsystemet for lekk tarm. bakterieflora og patogener. Det finnes flere ulike tester her som sjekker ulike nivåer av tarmfunksjon. Hvis du ikke har råd til testing start med din egen "gjenoppbygging" av systemet f.eks. basert på GAPS protokollen. Der er basis kraftbein/ kjøttkraft og fermentering for å tilføre tarmen maksimalt med næringsstoffer samtidig som mange triggere tas bort.
4. Det er også mulig å labteste mitokondriefuksjon og celledysfunksjon.



Hver enkelt test gir ikke nødvendigvis gode svar på hva som er galt, men satt sammen gir de et bra bilde på hva som skjer i kroppen din. Flere områder vil påvirke hverandre gjensidig og det er helheten i resultatene som må tolkes, og deretter kan man finne potensiale for healing av systemet.

Ja, det kan være en detektivjobb som krever tålmodighet og noen ganger en pen slump penger, men jeg liker å se det i et perspektiv som dette.


Tiden går uansett hva vi gjør. Du vil på et eller annet tidspunkt være 1 år eller 5 år fra i dag i en helsetilstand. Hvis tiltak gjøres underveis kan den være vesentlig bedre enn i dag, eller den kan bli vesentlig dårligere om triggere av systemet ikke avdekkes.

Penger, ja det er et tema. Men for mange er det et spørsmål om prioritering av midler. En komplett testrunde hos private laboratorier kan fort passere 10000,- for 5 tester som bør tas. I tillegg kommer konsultasjoner og eventuelle tilskudd som kan være nødvendige.



Samtidig koster det ikke mer en en ekslusiv ferie, ny bil eller nytt mediesenter i huset. Skjønt de som har mest problemer og dårligst helse ofte også er de som minst bankkonto, men slik er engang livet.

Det er uansett mye som kan gjøres som ikke koster for mye penger, som livsstilsendringer, stessfaktorer, kosthold og meningsfulle aktiviteter.

Håper noe av dette kan være til hjelp for deg, og at nysgjerrigheten er bltt styrket etter å finne løsninger som kan gi resultater.

Yours in health.


tor@livsstilsmedisin.com

torsdag 28. mai 2015

Smerter og stress i ulike former

Har du gått lenge med kroniske plager eller smerter?

Her er fire områder som trenger å adresseres:


1. Struktur.


Dette inkluderer både muskelstruktur, balanse, bevegelsesmønster m.m. De fleste sitter for mye i dagens samfunn noe som endrer funksjonen til kroppen vår. 

Nedsatt hoftefunksjon, kronisk fleksjon, kroniske spenninger, tung gange og problemer med å ta ut full lengde i kroppen er gjengangere. Lær deg dekompresjon, mykere bevegelser og få bedre holdning!


2. Cellehelse

All helse skjer på cellenivå. I mitokondriene skjer energiproduksjonen og viktige deler av cellekommunikasjonen.

Næringsrikt kosthold er et must for friske mitokondrier!



3. Tarmhelse, bakteriflora og fordøyelse.


Her ligger hovedgrunnen til de fleste helseproblemene. Mat kan endre bakterieflora, trigge immunforsvar og skape skjult inflammasjon i kroppen. Hva du spiser kan bli viktigere enn hvor mye du spiser. Vi lærer deg hva maten gjør med kroppen og gir deg enkel veiledning for å finne mat som passer best for deg.

4. Tankestress

Tankekaos, ugunstige overbevisninger, indre stress og uro koster både mye energi og hemmer oss i dagliglivets trivsel. Det blir et hinder for endringsprossesser som er nødvendige. 
Vi skaper rom for samtaler som kan gi en transformasjon i hvordan du opplever livet og din egen helse. Det skal være enklere enn du tror å bli bedre!



I disse 4 stegene inngår oppretting av struktur, kostholdsveiledning, bevegelsestrening, stressforståelse og eventuelt anbefalte tilskudd.

Hvis det er nødvendig med laboratorietester vil vi rekvirere det i samråd med deg. Likedan samarbeid med fastlege eller våre egne samarbeidsparnere innenfor ernæring og legetjenester.

Mer informasjon på epost tor@verkstedet.no eller mobil 922 506 17.



Vi vet det er mulig - og vi vil hjelpe deg til å se det samme.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Mer lesestoff for bedre helse:

32 ganger om dagen bør vi opp fra stolen:
Sitting-kills-moving-heals-media-kit-v2.pdf

Vi har snudd verden på hodet i forhold til kosthold
The-World-Turned-Upside-Down

En enklere forståels av livet
Enkelheten i livet - perfekt som du er!


 

Er lite energi noe du HAR?

 Jeg har sjelden hatt store problemer med energinivå til daglige oppgaver. Komme seg ut av senga, gå på jobb, holde ut dagen og lande på sof...

Søk i denne bloggen

Om Tor Strømsnes