onsdag 23. januar 2019



Første kurs i ENERGIKODEN™ ble avholdt den 12. januar.
Det ble et svært velykket kurs om "Optimale mitokondrier". Engasjerte deltakere fikk innføring og en oppskrift til hvordan få bedre energi og overskudd. 

Deltakerne selv beskrev kurset slik:
https://spark.adobe.com/page/U9Vv3VFC3bOTE/images/b768a367-88f1-4cc7-9d2f-3cfd127e4334.png?asset_id=08fb1bf6-bfc5-4087-89e8-d74ca84dfe79&img_etag=f9843bfb7ae287489bbb14d39406a510&size=2560
Nytteverdi av materialet: 4,6 av 5 stjerner

«Fin helhetlig framstilling av et totalbilde med mange viktige elementer, som virker sammen i en helhet»

«Utrolig bra! Nyttig info – det vil synke inn.»

«Syns det var veldig bra, og fin presentasjon av temaet.»

«Bra innhold og godt forklart.» 



Kurset er for alle som sliter med lite energi, eller ønsker å bevare god energi livet ut. Mange har symptomer som hjernetåke, manglende restitusjon, muskelsvakhet, muskelsmerter eller nevrologiske symptomer. Mitokondriene spiller en rolle i alle tilstandene.

Om kurset

ENERGIKODEN™ er et evidensbasert samleverk. Formidlet som et energi og helsefremmende kurs for optimal helse. Kurset er laget for undervisningsformål, og er ikke ment som en erstatning for medisinsk hjelp eller til selvdiagnose.

Hvordan kan det hjelpe deg?

Du vil få en praktisk og gjennomførbar plan for bedre mitokondrie funksjon og mer energi. Tiltak som er tilpasset din egen situasjon og strategier som gjør at du kan lykkes med gjennomføringen.
Mitokondrier kan dobles i antall, de kan blir mer effektive, og de kan restituere og reparere seg bedre. De kan koble opp igjen en nedkoblet energiproduksjon. Alle fire trinnene kan bidra til å få en reell bedring i energinivået.

Neste kursdato: 26. januar.

Inkludert lunsj og kursmateriale: kr. 1750,-



Se mer på: http://energikoden.no/

tirsdag 22. januar 2019

Kronisk sliten - psykisk eller fysisk årsak?

Vi trenger et paradigmeskifte i måten vi ser på kronisk energisvikt. Der vi kan se helheten ved mennesker og ikke bare hvordan vi kan sette de i ulike båser.

Det er mange grader av slitenhet. Fra de midlertidige og milde, til kronisk utmattelse som varer mer enn 6 måneder. Diskusjonen på hva som kan være årsaker og rett behandling skaper mye engasjement og følelser.

Ingen liker å ble mistenkligjort, der psykiske årsaker lett blir omgjort til innbilte tilstander. I det ligger også jakten på fysiske markører som kan påvise noe vi ser på som reelle årsaker. 

Det er nå på tide med et paradigmeskifte i synet vi har på kronisk energisvikt. Enten det er litt slitenhet eller total utmattelse. Vi kan si at det er vidt forskjellige mekanismer som ligger bak, samtidig som det er mye felles. Det vi har felles er mekanismene for energiproduksjon og hva som kan hemme denne på ulike måter.

Grunnen til at vi trenger et paradigmeskifte er skillet vi har lagd på årsakene. Er det en psykisk grunn eller er det en fysisk. Jeg vil ta deg i en retning der dette skille ikke eksisterer på den måten vi ser på det i dag.

Med fysiske årsaker tenker vi gjerne på hva som kan avdekkes via prøvetaking. Her kan vi finne endringer på ulike markører som signalstoffer, hormoner, ernæringsstatus, organiske syrer og infeksjoner.

Finner vi noe her kan det peke mot en fysisk årsak, og vi har fått en knagg å henge slitenheten på. Det vi imidlertid ikke vet noe om er hva som kom først. Er prøveresultatet et resultat av lite energi, eller er det årsaken til energien forsvant. Her er det lett å mistolke eller bare se en liten del av bilde.


Med psykiske årsaker tenker vi på det som ikke kan måles på prøvetaking. Der alt tilsynelatende er normalt, men formen likevel dårlig. Det tolkes da lett at alt sitter i hodet, og vi har bare innbilt oss problemet.


Med psykisk tenker vi fort på tankesystemet vårt. Det er gjennom dette vi opplever virkeligheten som vi kaller livet. Alt vi sanser og opplever tas inn og registreres gjennom tanker og bevissthet. Avhengig av hva hjernen gjør med informasjonen får vi ulike reaksjoner.

Med moderne teknologi vet vi mer om hvordan hjernen og nervesystemet fungerer. Der aktivitet i tankesystemet også gir fysisk synlige aktivtet.

I de urgamle delene av hjernen sitter både det autonome nervesystemet og stressresponsen vår. Aktiveres amygdala og det limbiske systemet setter vi igang en lang rekke fysiske reaksjoner i kroppen. De kan være lette å måle eller mer kammuflerte.

Lavgradig aktivering av stressreaksjoner kan ulme i bakgrunnen uten å være så synlig. Likevel påvirker de signalstoffer, immunforsvar og fordøyelse/ tarm.

Den psykiske og fysiske delen av oss er koblet direkte sammen gjennom tanker og følelser. Den ene eksisterer ikke uten den andre, de er ett. For noen gjør dette bildet mer komplisert. Det blir flere elementer å ta hensyn til.

Jeg tenker derimot at det blir enklere når vi ser hele bildet. Da har vi også forklaringer på de uforklarlige symptomene vi opplever.

En forklaring som går via ubalanser i det autonome nervesystemet. Ubalanser som vil påvirke alle deler av fysiologien vår. Fra hormonproduksjon, søvn, energi, fordøyelse til immunforsvar.

En behandlingsmetode, protokoll eller strategi trenger å ta hensyn til dette. Ved å se på alle aspektene ved helse og energistatus. Fra mitokondrier via stoffskifte til nervesystem og til søvn.
Da kan vi kanksje også lettere knekke koden på hva som skal til.
Hva bør vi prioritere?
På hvilken måte?
Med hvem?

Med energirik hilsen

Tor




lørdag 19. januar 2019

ME / CFS - hva kan gjøres?

Tema:

Myalgic encephalomyelitis / Chronic fatigue syndrome (ME/ CFS) eller kronisk utmattelsessyndrom på godt norsk.

 

Det er en tilstand uten noen dokumentert behandlingsmetode, eller konsensus om hva som er årsak eller forebyggende for tilstanden. Det at vi ikke vet eller mangler kunnskap gjør det også vanskelige å få en reell bedring av energinivået.

Mitt syn på dette er at vi har lite nytte av hva vi ikke vet, eller kunnskap vi ikke har. Det høres kanskje logisk og opplagt ut, men likevel er meste av fokuset i behandling på hva vi ikke vet.

Et bedre spørsmål i mine øyne er å se på hva vi tross alt vet, og hva det kan brukes til.

WHO har oppsummert noen kjennetegn ved ME/ CFS:
 
1. A disorder of the central nervous system
2. Chronic low-grade inflammation, 
3. Increased levels of oxidative and nitrosative stress (O&NS)
4. O&NS-mediated damage to fatty acids, DNA and proteins
5. Mitochondrial dysfunctions have been found, e.g. lowered ATP production, impaired oxidative phosphorylation and mitochondrial damage. 

Vi ser da at kronisk lavgradig inflammasjon, økt nivå av oksidativt stress, skade på fettsyrer (typisk i cellemembraner) DNA og proteiner. Ubalanse i nervesystemet, samt mitokondrie dysfunksjon med nedsatt produksjon av ATP molekyler og skade på mitokondriene, kjennetegner tilstanden.

Puh, det er en bra runde med biokjemi! 


Det betyr videre at hvis vi skal ha en strategi som gir bedring av energinivået, så er det disse 5 punktene som må adresseres.

Der vi trenger å:
1. Rebalansere nervesystemet
2. Redusere lavgradig inflammasjon
3. Redusere grad av oksidativt stress
4. Reparere skader på fettsyrer, DNA og proteiner
5. Restituere mitokondrier og økte ATP produksjonen

Vet vi så noe om hva som kan gjøres med disse punktene?
Ja, her finnes det mye studier vi kan forholde oss til på alle punktene. Vi finner kunnskap, strategier og muligheter for bedring av alle disse punktene på ulike måter.

Utfordringen er at det ikke er en metode som vil fungere på alle, da vi har ulike årsaker som ligger bak de ulike punktene. Vi trenger derfor en analyse eller status sjekk for oss selv på hva som kan være viktigste område å jobbe med.

ENERGIKODEN™ er ment å være både analyse verktøy, og inkludere strategier for individuelle tiltak. Hvis en energikode skal leve opp til navnet sitt, må den håndtere alle former for energisvikt og slitenhet. Den må finne noen felles mekanismer som gjelder for alle i ulik grad. Enten vi er litt slitne, kronisk utslitt eller alle variasjoner i mellom.

ENERGIKODEN™ er ikke ment for å behandle diagnoser. Den er ment som en generell guide til optimale energinivå basert på evidensbasert kunnskap om de fem punktene nevnt over. Det betyr å ta hånd om alle de faktorene vi vet noe om, og som vi kan ha metoder for å bedre.

Hvis du er nysgjerrig på hva det kan bety for deg i praksis, ta kontakt for en samtale.

Med energirik hilsen Tor.


Referanser og linker
  1. https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/nasjonal-veileder-pasienter-med-cfsme-utredning-diagnostikk-behandling-pleie-og-omsorg 
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11011-013-9435-x
  3. http://www.me-foreningen.info/ 
  4. http://energikoden.no/

Er lite energi noe du HAR?

 Jeg har sjelden hatt store problemer med energinivå til daglige oppgaver. Komme seg ut av senga, gå på jobb, holde ut dagen og lande på sof...

Søk i denne bloggen

Om Tor Strømsnes