lørdag 19. januar 2019

ME / CFS - hva kan gjøres?

Tema:

Myalgic encephalomyelitis / Chronic fatigue syndrome (ME/ CFS) eller kronisk utmattelsessyndrom på godt norsk.

 

Det er en tilstand uten noen dokumentert behandlingsmetode, eller konsensus om hva som er årsak eller forebyggende for tilstanden. Det at vi ikke vet eller mangler kunnskap gjør det også vanskelige å få en reell bedring av energinivået.

Mitt syn på dette er at vi har lite nytte av hva vi ikke vet, eller kunnskap vi ikke har. Det høres kanskje logisk og opplagt ut, men likevel er meste av fokuset i behandling på hva vi ikke vet.

Et bedre spørsmål i mine øyne er å se på hva vi tross alt vet, og hva det kan brukes til.

WHO har oppsummert noen kjennetegn ved ME/ CFS:
 
1. A disorder of the central nervous system
2. Chronic low-grade inflammation, 
3. Increased levels of oxidative and nitrosative stress (O&NS)
4. O&NS-mediated damage to fatty acids, DNA and proteins
5. Mitochondrial dysfunctions have been found, e.g. lowered ATP production, impaired oxidative phosphorylation and mitochondrial damage. 

Vi ser da at kronisk lavgradig inflammasjon, økt nivå av oksidativt stress, skade på fettsyrer (typisk i cellemembraner) DNA og proteiner. Ubalanse i nervesystemet, samt mitokondrie dysfunksjon med nedsatt produksjon av ATP molekyler og skade på mitokondriene, kjennetegner tilstanden.

Puh, det er en bra runde med biokjemi! 


Det betyr videre at hvis vi skal ha en strategi som gir bedring av energinivået, så er det disse 5 punktene som må adresseres.

Der vi trenger å:
1. Rebalansere nervesystemet
2. Redusere lavgradig inflammasjon
3. Redusere grad av oksidativt stress
4. Reparere skader på fettsyrer, DNA og proteiner
5. Restituere mitokondrier og økte ATP produksjonen

Vet vi så noe om hva som kan gjøres med disse punktene?
Ja, her finnes det mye studier vi kan forholde oss til på alle punktene. Vi finner kunnskap, strategier og muligheter for bedring av alle disse punktene på ulike måter.

Utfordringen er at det ikke er en metode som vil fungere på alle, da vi har ulike årsaker som ligger bak de ulike punktene. Vi trenger derfor en analyse eller status sjekk for oss selv på hva som kan være viktigste område å jobbe med.

ENERGIKODEN™ er ment å være både analyse verktøy, og inkludere strategier for individuelle tiltak. Hvis en energikode skal leve opp til navnet sitt, må den håndtere alle former for energisvikt og slitenhet. Den må finne noen felles mekanismer som gjelder for alle i ulik grad. Enten vi er litt slitne, kronisk utslitt eller alle variasjoner i mellom.

ENERGIKODEN™ er ikke ment for å behandle diagnoser. Den er ment som en generell guide til optimale energinivå basert på evidensbasert kunnskap om de fem punktene nevnt over. Det betyr å ta hånd om alle de faktorene vi vet noe om, og som vi kan ha metoder for å bedre.

Hvis du er nysgjerrig på hva det kan bety for deg i praksis, ta kontakt for en samtale.

Med energirik hilsen Tor.


Referanser og linker
  1. https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/nasjonal-veileder-pasienter-med-cfsme-utredning-diagnostikk-behandling-pleie-og-omsorg 
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11011-013-9435-x
  3. http://www.me-foreningen.info/ 
  4. http://energikoden.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Er lite energi noe du HAR?

 Jeg har sjelden hatt store problemer med energinivå til daglige oppgaver. Komme seg ut av senga, gå på jobb, holde ut dagen og lande på sof...

Søk i denne bloggen

Om Tor Strømsnes